About Us – Økonomi og finanssiden

Kurtzvetclinic er en nettside som skriver om økonomi-, finans- og generelle nyheter.

Økonomi og finans er meget viktige fag som alle bør vite noe om. Alle mennesker som vokser opp kommer på et eller annet tidspunkt å være ansvarlige over sin egen økonomi. Dette betyr at hvis du skal ta gode valg og beslutninger angående disse fagene bør da vite en del om generell basiskunnskap om økonomi og finans.

Økonomi er et vidt fag med mange undergrupper. Finans er et fagområde innen økonomi som tar for seg måten bedrifter, institusjoner og privatpersoner tilegner seg, forvalter og bruker penger over tid. Et viktig aspekt innen finans er risikoen. Risikoen for en til eksempel en bank tar seg uttrykk i kostnad for å låne penger i form av rente. Jo større risiko en bank mener den tar for å låne ut penger jo større rente krever banken. Rente er rett og slett en kostnad for å få låne penger. Jo større risk jo større blir kostnaden for lånet.

Et boliglån har lav rente fordi banken ikke trenger å ta noen særlig risiko for å låne ut pengene til deg av den enkle grunn at de har pant i huset ditt. Hvis du som låntaker ikke klarer å betjene lånet ditt kan banken kreve huset ditt tvangssolgt. Så når det gjelder boliglån får i prinsipp alltid banken tilbake sine utlånte penger. Resultatet er at rente på boliglån er lav. Boliglån er det beste lånet du kan ta i banken.

Studielån er litt spesielt sen staten har bestemt at renten skal være lav på dette lånet så pga dette er faktisk studielån det lånet med minst rente som du kan ta under normale omstendigheter.

Billån har høyere rente enn et boliglån fordi en bil ikke er en like sikker pant som et hus. Verdien på en bil går ned relativt kjapt uansett hvor godt du har hånd om bilen. Hvis du ikke behandler bilen godt går verdien ned enn kjappere. Bilen kan jo og bli helt demolert hvis du kommer uti en bilulykke. Da kan bilen din bli verdt 0 kr i løpet av noen sekunder. Dette betyr at banken må ta høyere risiko når den gir et billån sammenlignet med et boliglån. Prisen for dette er at du må betale høyere rente for et billån enn et boliglån.

Forbrukslån og lån uten sikkerhet der akkurat slik det later. Et lån banken tar uten å ta pant i noen verdifulle gjenstander. Dette betyr at risikoen banken tar her er enn høyere enn da de gir ut en billån. Priset for å ta et forbrukslån, altså renten, er enn høyere enn et billån. Her prøver banken også å ta en titt på din personlige økonomi. Hvis banken mener du har altfor dårlig økonomi får du ikke lån i det hele tatt. Hvis du har en kanskje litt tvilsom økonomisk situasjon som kanskje ok kan du nok få et lån men da til en høy rente. Renten kan her være på over 20 % . Hvis banken mener at økonomien din er meget solid kan du i Norge få forbrukslån til ca 7% hvilket er mye lavere enn 20%.

Så kort fortalt kan vi si at risiko bestemmer kostnaden for å låne penger. Dette er et viktig begrep som alle bør kunne.